Olen Joona Kora, koran soittaja Sotkamosta. Olen talsinut musiikin parissa aktiivisesti vuodesta 2001 ja siirryin länsiafrikkalaiseen perinnemusiikkiin vuonna 2006.
Aloitin djemben parissa tutustuen perinteisiin länsiafrikkalaisiin rytmeihin, sen jälkeen aloin soittamaan balafonia ja siitä siirryin vielä nykyiseen soittimeeni joka on kora.

Olen soittanut Djabara nimisessä rumpuryhmässä soolo ja komppi djembeä vuosina 2007-2010 Suomessa.

Soitin komppibalafonia Sya Dia nimisessä länsiafrikkalaisen perinnemusiikki bändissä vuonna 2012 Burkina Fasossa.

Olen tehnyt soolokeikkoja Suomessa koran kanssa 2013 alkaen.

Olen vieraillut Guineassa (2010, 1kk), Burkina Fasossa (2011, 1kk) ja asunut Burkina Fasossa (2011-2013, 1v9kk).

Matkoillani olen perehtynyt paikalliseen kulttuuriin, perinnemusiikkiin ja hieman afrotanssiin.

Asuessani Burkina Fasossa aloin soittamaan koraa.
Opettajanani toimii burkinafasolainen koramestari Issiaka Sanogo, joka on tunnustettu korataituri omassa maassaan, Malissa ja Euroopassa.
Hän soittaa lukuisilla albumeilla, esiintyy musiikkivideoilla, keikoilla ja festareilla ja on hyvin tunnettu myös siitä että on Toumani Diabaten ja hänen isänsä pitkäaikainen oppilas sekä yhteistyökumppani.
Opettajana hän on hyvin traditionaalinen ja kannustava.
Kolmen koramestarin oppilaana hänen välittämä materiaali on todella laaja. Toisinaan saatoin istua tunninkin kuunnellen hänen soittoaan kun hän esitteli kappaleita joita koran soittajan tulisi osata. Vihdoin kun hän lopetti, hän katsoi minuun ja huusi kovaan ääneen: “poika, nämä opetellaan kaikki”!

Koramestarini musikaalinen ilmaisu on ilmiömäinen, ainoastaan pelkkään komppiin hän saa jo puhallettua sellaisen hengen että kuuntelija kokee sen taianomaisena.
Lisäksi laaja traditionaalinen ilmaisu antaa mahdollisuuden kuulla koransoittajien totuuksia, aitoa perinnettä, komppeja, melodiota, sooloja kuin on soitettu vuosisatoja, samoja joita voit kuulla vaikkapa suurten koramestareiden albumeilta (Ballake, Toumani, Sidiki etc), koska alkuperäinen musiikillinen lähde on sama, griottien ylläpitämä musiikillinen ja tarinallinen perinne, joka on kulkeutunut vuosisatoja opettajalta oppipojalle.

Nyt Helsinkiin asettautuneena haluan tuoda Suomeen aitoa perinteistä koran soiton osaamista ja tietämystä, jonka lähteenä on Malin ja Burkina Fason tyylisuunta.

Omat tietoni ovat vielä rajallisia koran soitosta mutta tunnen kuitenkin useita suosittuja perinteisiä kappaleita hyvin ja minulla on tarjota myöskin materiaalia pitkälle ehtineille ja ammattilaisille koransoittajille, koska olen oppinut parhaiden seurassa.

Tarjoan ilmaisia näytetunteja kiinnostuneille!

Etsin Suomesta yhteistyökumppaneita järjestämään koran soiton koulutusta sekä kursseja.

Yhteydenotot:

e-mail: info@joonakora.fi

Sya Dia Lamban

Issiaka ja Joona soitamassa Miniambaa

 

Joona Kora Sakhodougou

Leave a Reply